Gümüş Nanoparçacık İçerikli Antimikrobiyal Hijyenik Dezenfektan ve Temizlik Malzemeleri Üretimi

Proje Adı

:

Gümüş Nanoparçacık İçerikli Antimikrobiyal Hijyenik Dezenfektan ve Temizlik Malzemeleri Üretimi

Proje No

Proje Türü

Başlama Tarihi

Bitiş Tarihi

Kabul Edilen Süre

Kabul Edilen Bütçe

Proje Personelleri

2020 - 24

 

Öncelikli Alan Projeleri

07-12-2020

 

07-06-2022

 

18 AY

498.418,77

 

Proje Yürütücüsü

Prof. Dr. Cengiz YENİKAYA

Araştırmacılar

Prof. Dr. Rahmi KASIMOĞULLARI,

Prof. Dr. Alper Tolga ÇOLAK,

Prof. Dr. Zafer ÜSTÜNDAĞ,

Prof. Dr. Orhan Murat KALFA,

Prof. Dr. Bülent ZEYBEK,

Doç. Dr. Nurgün BÜYÜKKIDAN,

Dr. Öğr. Üyesi Rukiye SAYGILI CANLIDİNÇ

ÖZET

Covid-19 (SARS-Cov-2) Aralık 2019’un sonlarına doğru Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkmış ve bütün dünyaya yayılmıştır. Pandemi ilanının hemen sonrasında ülkemizde de görülmeye başlamış ve zamanla yayılarak binlerce insanımızın kaybına sebep olmuştur. Bu hastalık bize her bireyin kendi kişisel hijyenini sağlaması zorunluluğunu göstermiştir. Esas olarak bu hastalık damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin vücudu ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ve temas etmesi ile de bulaşmaktadır.

Toplumda bireylerin birbirleriyle temasının bu virüsün yayılmasında son derece etkili olduğu düşünüldüğünde özellikle el temizliğinin önemi yetkililerce tartışılmaz bir gerçek olarak dikkatimize sunulmuştur. “Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır” tavsiyesi hijyenik dezenfektan ve temizlik malzemelerine olan ilgiyi ve talebi bir anda artırmıştır.

En sık ve en güvenle kullanılan dezenfektanlar alkol bazlıdır. Alkol bazlı el dezenfektanları çok kısa sürede genellikle 2 ile 5 saniye içerisinde mikroorganizmaların çoğunu öldürür.

Dezenfektanların çoğu insanlarda hastalık yapan mikroorganizmaların çoğunda etkilidir. Etkinin daha da arttırılması amacıyla üretimi düşünülen malzemelerin gümüş nanoparçacık içermesi tasarlanmaktadır.

Uygulandığı tüm yüzeylere yapışan nano gümüş iyonları; çok defa yıkanıp yerinden sökülene kadar mikroorganizmaları yok ederek üremelerini durdurur. Çevre şartlarına ve silinme sayısına göre uzun süre bu dezenfektanlar etkilerini koruyabilirler. Bu nedenle mikroorganizmaların arındırılması için nano gümüş iyonlarını içeren daha kuvvetli dezenfektanlara ihtiyaç vardır. Projede genel olarak daha etkili temizlik ürünlerinin üretimi amaçlanmaktadır.

Özellikle antimikrobiyal özellikleri literatürde hali hazırda belirlenen gümüş nanopartikülleri ile desteklenmiş hijyenik dezenfektan ve temizlik malzemelerinin hastalıkla etkin şekilde mücadelede çok önemli bir yere sahip olabileceği düşünülmektedir.

 

Son Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024, Cuma